Pomoćni sistemi i bezbednost.

smart fortwo – assistance systems and safety

Aktivni, pasivni, inovativni.

Zato što je najbolje sprečiti opasne situacije, smart fortwo ima veliki broj inovativnih pomoćnih sistema za izbegavanje nezgoda.


A u najgorem slučaju, inovativna tridion bezbednosna ćelija i pet vazdušnoh jastuka u standardnoj opremi nude maksimalnu zaštitu.tridion bezbednosna ćelija.

smart fortwo – tridion bezbednosna ćelija

Srce inovativnog smart koncepta bezbednosti.

Tridion bezbednosna ćelija je napravljena od haj-tek čelika i obavija se oko putnika kao tvrda ljuska oraha. Deformisanje je minimalno u slučaju udara.  Nepogrešivi izgled ikone je stvoren i kombinaciji sa karoserijom.


Pomoćni sistemi.

smart – assistance systems

Crosswind Assist sistem.

Crosswind Assist sistem može da se nosi sa snažnim udarima vetra. Kada esp® senzori osete da je vozilo u opasnosti da napusti traku, oni automatski započinju kontrolisanu intervenciju kočenja. Vozilo ostaje na svom putu a napor koji se ulaže u upravljanje je znatno umanjen.

Crosswind Assist sistem pomaže vozaču u slučajevima iznenadnih udara vetra:

  • Korigovanje kursa kočenjem preko esp® senzora
  • Mnogo manje skretanja sa kursa, što rezultuje primetno manjim naporom koji se ulaže u upravljanje  
  • Veća bezbednost i udobnost za vozača
  • Crosswind Assist sistem pomaže vozaču u slučajevima iznenadnih udara vetra:Aktivira se na brzini od 80 km/h tokom pravolinijske vožnje i u blagim krivinama 

Funkcija upozoravanja o blizini drugih objekata sa vizuelnim i zvučnim upozorenjem.

Funkcija upozoravanja o blizini drugih objekata bazirana na radarskoj tehnologiji može da spreči udarce na zadnjoj strani vozila. Ako sistem uoči nedovoljno bezbednu udaljenost, alarmno svetlo se pali u grupi instrumenata. Ako razdaljina postane opasno mala, uz rizik od sudara, tu je i zvučno upozorenje. 

Sistem za pomoć vozaču upozorava vozača o riziku od udarca sa zadnje strane u dve faze:

  • Faza 1: vizuelno upozorenje kada se ne održava bezbedna udaljenost, ali bez stvarnog rizika od sudara 
  • Faza 2: vizuelno i zvučno upozorenje kada udaljenost postane premala, uz stvaran rizik od sudara 

Lane Keeping Assist sistem za ostajanje u traci sa audio i vizuelnim upozorenjima.

Lane Keeping Assist sistem za ostajanje u traci je pažljiv suvozač koji Vas sprečava da nenamerno napustite vašu traku. Video kamera skenira znakove na putu i detektuje razlike u kontrasti između površine puta i graničnih linija. Tada sistem daje vizuelno i zvučno upozorenje.

smart fortwo – hill start assist

Hill start assist sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo.

Hill start assist sistem sprečava vozilo da krene unatrag kada pokrećete vozilo iz mesta na usponu. Ovaj sistem je deo esp® i održava kočioni pritisak kada vozač nogu sa pedale za kočenje prebaci na pedalu za gas.

Senzor za detekciju udara koji aktivira svetla koja upozoravaju na opasnost.

Kada se vazdušni jastuci aktiviraju tokom nesreće, senzori za detekciju sudara automatski aktiviraju svetla koja upozoravaju na opasnost. Ovo vozila koja su iza na vreme upozorava, i omogućava da se izbegnu kasniji sudari.

abs – sistem protiv blokiranja kočionog sistema sa elektronskom distribucijom snage kočenja.

Sistem protiv blokiranja kočionog sistema sprečava blokadu točkova u slučaju nepredviđenog kočenja. Vozilom se i dalje može upravljati i moguće je izbeći prepreke. Elektronska distribucija snage kočenja obezbeđuje optimalnu distribuciju kočione sile između prednje i zadnje osovine. 

Tempomat sa graničnikom brzine (promenljivo ograničenje brzine).

Tempomat vam omogućava da sami odredite brzinu krstarenja. Takođe, možete da odredite maksimalnu brzinu pomoću graničnika brzine. Ovo pruža veću udobnosti i bezbednost kada postoje ograničenja brzine, na primer u zonama gde je dozvoljena brzina 30 km/h.

esp® – elektronski program stabilnosti.

esp® može da spreči nesreće bez skretanja. Ovaj sistem upoređuje ponašanje vozila sa namerama vozača, na primer na osnovu položaja volana. Brzo kočenje pojedinačnih točkova i podešavanje obrtnog momenta stabilizuju vozilo.

smart – pomoć pri parkiranju

Pomoć pri parkiranju.

Pomoć pri parkiranju u rikverc olakšava manevrisanje i pomaže da se izbegne nepotrebna šteta. Tri senzora u zadnjem braniku mere razdaljinu od detektovanih objekata. Što je manja razdaljina, to će biti kraći razmak između upozoravajućeg zvuka, koji kulminira jednim neprekidnim tonom.

smart – kamera za vožnju u nazad

Kamera za vožnju u nazad.

Kamera za vožnju u nazad, ovo čini mnogo lakšim i bezbednijim. Uključuje se kada ubacite u rikverc, i prikazuje prostor iza vozila preko multimedijskog displeja osetljivog na dodir. Dinamične smernice pokazuju ugao upravljanja.

smart – Sistem za kontrolu pritiska u gumama

Sistem za kontrolu pritiska u gumama.

Ako vrednost padne ispod bezbednog nivoa, pali se lampica na instrument tabli. Ovo automatski smanjuje rizik od kvarova i nesreća.


Vazdušni jastuci.

smart fortwo – airbags

Vazdušni jastuci za vozača i suvozača se naduvaju kao zaštitni sloj i mogu da spreče ozbiljne povrede grudnog koša ili glave. Vazdušni jastuk se naduva u milisekundi kako bi zaštitio gornji deo tela, i kako bi distribuirao primenjenu snagu na što veću površinu.

Pored dva vazdušna jastuka za vozača i suvozača, smart fortwo ima i vazdušni jastuk za kolena za vozača, i dva vazdušna jastuka za glavu i grudi koš, koji se nalaze na zadnoj strani naslona vozačevog i suvozačevog sedišta.